Меню
  1. Начало
  2. Новини
  3. Тракторите Lindner могат да работят сами с интелигентни и иновативни ZF технологии

Тракторите Lindner могат да работят сами с интелигентни и иновативни ZF технологии

В наши дни изкуственият интелект се прилага във все повече области.  Като изявен технологичен лидер, немската компания  ZF непрекъснато работи върху разширяването на възможностите за автоматизирано управление. С мотото “Виждам- Мисля- Действам”  ZF позволява на превозните средства да наблюдават обкръжението си, да анализират дадена ситуация и да реагират своевременно.  Процесорът ZF ProAI, специално разработен за такъв вид приложения,  представлява важна стъпка по пътя към автоматизираното шофиране. Той позволява на превозните средства да "разбират" своята среда, тъй като обработват и интерпретира данни от сензори, датчици и камери с помощта на технологии за анализиране. С развитието на модерните технологии ZF доказва твърдението си, че мега-тенденцията на автономно шофиране и автоматизирани операции ще увеличи производителността и ефективността в работата и ще заема все по-голяма роля, както в пътните превозни средства, така и в селскостопанската самоходна техника.

В селското стопанство безопасността, облекчаването на шофьорите и автоматизацията на процесите стават все по-важни. Водени от това, лидера в производството на скоростни кутии ZF  и австрийският производител на трактори Lindner съвместно разработиха изключително иновативният  TracLink Pilot, с напълно автоматизирани функции за управление, и го приложиха в най-новият си модел  трактор от серията Lintrac . Автоматизирането на машината включва различни сложнопрограмирани системи, вградени в трактора. Допълнителна GPS система, свързана с кормилната, хидравлична и непрекъснато променящата се предавателна кутия, дава възможност за автоматизиране на работните процеси в селското стопанство.

Специално за лозарството, компания Lindner разработи и внедри в модела Lintrac 90 Vinyard изключително иновативната система TracLink Pilot Laser,  позволяваща автоматично управление при работа в редове. Лазерът сканира редове, а тракторът автоматично държи правата линия. По този начин  шофьорът в Lintrac 90 може да се съсредоточи изцяло върху инвентара и не е необходимо да следи постоянно правата линия в реда. Лазерът измества автоматичното управление с GPS сигнал. За този вид оборудване машината трябва да е произведена с пакет „TracLink Pilot ready".  ТracLink Pilot Laser  предлага три режима на работа: ориентация вдясно или вляво, или централно, в зависимост от прикачения инвентар, който се използва. Предната лазерна система е устойчива на замърсяване, работи добре в гъста растителност и може да се използва във всеки сезон. Тази система е с редица доказани предимства:  предотвратява увреждането на лозите, улеснява завоите края на реда(най-вече със задният завиващ мост), сканира и информира при наличие на препятствия и и др.

В основата на създаването на TracLink Pilot е внедряването на редица интелигентни системи.  Взаимодействието между тях формират автоматизирани функции на управление.
Функцията „ COPY-PASTE”- Ако дадена машина е извършила определена функция и маршрута на машината е записан, информацията може да се изпрати на друг трактор,който да повтори автоматично /без водач в машината/ всеки маршрут, през отделен интервал от време.

Функцията „Последвай Ме“ – Основата на тази функция е второ превозно средство да следва машината преди него на точно определено разстояние, да спре и да изключи отново, без водач в машината, само по данни от GPS сигнала и поставения радар.

Автоматизираното шофиране изисква специално ниво на безопасност.   Безопасно спиране на машината се постига чрез контролиране на електромеханичната паркинг спирачка. Ето защо монтираните камери, дават възможност за един 360 –градусов изглед от всички страни на машината, както и информация за хора и животни в опасна близост в зоната около трактора.

Функция „Направляващи линии“ -  Вградените сензори на трактора са в състояние да идентифицират откос или отрез от реколтата и направляват трактора по  тази линия.

За още по-голямо улеснение в използването на TracLink Pilot компания Lindner създаде и вече предлага на пазара мобилното приложение TracLink Pilot APP. Менюто в това приложение е изключително лесно за използване, като всички необходимо функции са на една ръка разстояние. От приложението може да се правят и различни настройки необходими за използването на прикачния инвентар.

Използването на приложението позволява достъп до информационни данни, които могат да бъдат коригирани дистанционно. От приложението могат да се коригират основните настройки за осветлението, хидравличната система, оборотите на силоотводният вал и др.

Всички машини оборудвани с  Lintrac Pilot могат да бъдат проследявани през цялото време от приложението, като движението и местоположението им се визуализира на карта.

Благодарение на вградения индикатор за наклон се гарантира безопасност дори и в най-стръмния склон. Приложението изпраща предупреждение веднага щом машината премине към опасен наклон.

Камерите, монтирани на трактора, които позволяват да наблюдавате в реално време протичането на целият работен процес на машината.

Всичко това е от изключителна важност при използване на автономно шофиране на машината. По този начин винаги сте информирани какво се случва на полето и  дава възможност за контрол  на основните функции на машината

Освен трактори, австрийската компания Lindner произвежда и мултифункционални транспортни машини, които се използват в пасищните и ливадните стопанства, в горските стопанства, както и в комуналните дейности.

Специално за тях компанията е разработила информационен портал  TracLink Portal.  

В портала се изпращат и съхраняват  всички информационни данни в добре организиран електронен дневник. Той  документира маршрута и осигурява един идеален преглед на всички разходи и данни за потреблението на машините. Интегрираната система от ново поколение позволява взаимовръзка с всички терминали независимо от производителя. Това гарантира, че всички сложни сензори могат да бъдат внедрени в устройството и да предоставят допълнителна информация като проследяване скоростта на разпространение на материала, какво е налично количество на останалият материал и много други.

Информацията изпратена от Telematic на Unitrac машините се генерират в сървър, който позволява достъп до данните както от настолен компютър в офиса, така и от мобилното устройство. Цялата информация се обработва и обновява в реално време, като по този начин може значително да се повиши ефективността от целият работен процес. Документирането на информация ви гарантира справка по различни показатели навсякъде по всяко време. 

Търговският партньор, избран от Lindner за официален представител на марката за България, “Универсал-НВГ“ ООД – гр. Долна Оряховица, е с доказани традиции в областта на търговията със земеделска техника и с утвърдени позиции на пазара като един от най-надеждните и коректни доставчици на нова и употребявана техника от Германия. В сервизната база на „Универсал-НВГ“ , екип от специалисти извършва ремонт и поддръжка на продадените машини, а богатата обезпеченост с резервни части в складовата база гарантира кратки срокове за извършване на сервизните дейности.

Повече информация за цялостното портфолио от продукти на фирма „Универсал-НВГ“ може да получите на тел. 0889 231012