Меню
  1. Начало
  2. Новини
  3. Прецизност в растителната защита и ефективни решения за оборудване на полеви пръскачки

Прецизност в растителната защита и ефективни решения за оборудване на полеви пръскачки

           

„Универсал-НВГ“ООД  предлага цялостни решения за преоборудване и дооборудване на пръскачка с продукти от водещите производители на контролери и части за пръскачки MULLER ELEKOTRONIK, COMET, GEOLINE и LECHLER. Всяка една пръскачка може да бъде преоборудвана с  контролер за управление и поддържане на нормата на пръскане, независимо от скоростта на движение и контрол на секциите.  Системите за контрол на пръскането от Muller Elektronik могат да предоставят гъвкави решения и прецизна точност в управлението на пръскачката.

            Ръчният и автоматичният контрол на секциите на полските пръскачки през последните години се наложиха като важен елемент в световното прецизно земеделие. Системите за автоматичен контрол в момента се предлагат  от много производители и са подходящи за монтиране на самоходни, прикачни и навесни пръскачки, независимо от марката или годината на производство. Всеки земеделски производител се стреми да намали общите си разходи за растителна защита като едновременно с това се опитва да максимизира ефекта от тях, спазвайки всички еко изисвания за работа около водоеми или защитени територии.

            Инвестирането в закупуване на компютър за контрол на разходната норма, независимо от скоростта на движение е първата стъпка, която може да направи всеки фермер като първоначално базово оборудване сред регулиращите автоматизирани системи.

  

            MULLER ELEKTRONIK предлага решение с лесния за управление контролер SPRAYLIGHT- компютър за пръскачка за по-прецизно пръскане. Този контролер гарантира, че в полето ще бъдат вложени зададените му литри на декар, дори и при промяна в скоростта на движение. Дава се възможност на водача избирателно по време на работа да включва и изключва отделните секции на пръскачката, за да се избегне ненужното препокриване. Контролера SPRAYLIGHT дава възможност за обслужване до 4 хидравлични функции на пръскачката може да контролира до 7 секции на пръскачката, като с един главен бутон да включва и изключва всички секции, а с други отделното да активира ръчно всяка от секциите..  Освен контролера в оборудването се включват електрическа разпределителна система, с главния регулатор, дебитомер и байпас, разпределителната кутия, датчиците и окабеляване.

            Върху дисплея на контролера се визуализират едновременно моментното работно налягане, скоростта с която се движи машината, нормата на пръскане, наличното количество препарат в резервоара, статусът на секциите (включени или изключени) и производителността за единица площ на час. Има възможност за промяна на нормата на пръскане чрез натискане на бутоните +/- 10%.

            Наличието на контролер за нормата на пръскане може да доведе от своя страна до допълнителна необходимост от навигиране в полето, с цел водача на машината да вижда къде презастъпва при пръскането и къде има пропуски. Благодарение на навигационните системи, механизатора, въвеждайки работната ширина на пръскачката, получава информация колко е презастъпването спрямо обработената площ и да изключи необходимите секции на пръскачката над този сектор.

            Опционално и по желание на клиента, контролера SPRAYLight може да бъде надграден към навигационна система, която автоматично да контролира включването и изкючването на секциите на пръскачката. По този начин забавянето, което се получа с ръчното изключване на секциите се отстранява и компютъра автоматично изключва секциите навременно ако има препокриване или при маневриране в края на полето. 

            Навигационните системите модел TRACK-Guide II и III на немския производител MULLER ELEKTRONIK са проектирани с изключително опростена структура, с лесен достъп и визуализация на всички функции върху дисплея на терминала. По време на работа в полето, при презастъпване или пропуск, със светлинен индикатор върху диспея на терминала се визуализира в червен цвят кои секции на пръскачката препокриват, като посочват и посоката на отклонение от основната линия. Терминала има дневен и нощен режим на работа, което позволява безпроблемно извършване на обработките вечер или при намалена видимост. 

            Важна функция на автоматичния секционен контрол е поддържане на предварително зададена разходна норма чрез контрол на дебита на препарата, подаван към секциите. Контролерите на разходна норма компенсират промяната в работната скорост на пръскачката като  променят подаваното количество към секциите на база получената информация от дебитомера и данните за работната скорост.

            Една от основните функции на TRACK-Guide е универсалното използване на терминала и като навигационна система, и като контролер на всеки ISOBUS инвентар. След активиране на софтуерa за комуникация ISOBUS UT и софтуер за секционен контрол SECTION-Contol, ще имате възможност да управлявате автоматичното изключването на секциите само с използването на терминал TRACK-Guide. Оборудването на пръскачка с Навигационна система и секционен контрол включва: терминал TRACK-Guide, електрическа разпределителна система с главен регулатор, дебитомер, байпас, разпределителна кутия и модул за управление на секциите с външен монтаж. Това ви спестява необходимостта от два компютъра в кабината на трактора, което улеснява управлението на инвентара и не пречи на видимостта на водача.

            Ръчното изключване на секциите ще намали употребата на препарати, но анализите показват, че интегрирането на автоматичен секционен контрол на пръскачките ви със сигурност ще понижи не само разходите  за препарати, но и на гориво и труд.

            За да се получи максимално ефективно използването на системите за автоматичен секционен контрол трябва да уточните, каква е работната ширина на щангите, колко секции за контрол има и как да да бъдат групирани те.

            Друга особеност е избора на помпа и нейната производителност. Какъв да бъде размера на помпата зависи от работната ширина на пръскачката и количеството на внесения препарат (литра на декар или хектар). Трябва да е добре пресметнато така, че дори при работа с голямо количество разтвор, мощността да е достатъчна за да захранва и бъркалката. При работа в култури с високи норми на внасяните средства за растителна защита, пръскачките с помпа с нисък капацитет не могат да се движат с по-висока скорост, поради което дори и с по-голям размер на резервоара ще има ниска производителност на работа в полето.

            Фирма „Универсал-НВГ“ предлага помпи за пръскачки с приложение в секлското стопанство на световния лидер в това направление, италианския производител CОМЕТ. Помпи с тази марка се монтират на пръскачки на водещите производители в бранша като Amazone, Dammann, Agrio и други. Oтличават се с високо качество, голяма устойчивост при работа с високо налягане, произведени от материали позволяващи работа със силно агресивни препарати. Мембранните помпи са с дебит от 15l/min до 600l/min. Тази широка гама обхваща всички видове пръскачки.

            За фермерите от особенно важно значение е и изборът на правилния модел и правилният номер дюза, като се съобрази с нормата на приложение на препарата, скоростта на движение и най-вече с метеорологичните условия.

            „Универсал-НВГ“ е основен вносител и представител за България на немския лидера в производството на дюзи и продукти за пръскачки LECHLER. Фирмата постига високото качество на своите продукти благодарение на дългогодишния си опит, иновативните си технологии на производство и засиленият контрол на качеството на крайният продукт. Най-често използваните са противоветровите инжекторни дюзи модели ID3, IDK и  IDKT.  Технологията за разпръскване на разтвора към  растенията е с помоща на въздушен поток. Тази система на работа е особено подходяща при по-силен вятър до 6 м/сек.  Аеираният от дюзата разтвор придобива структура с балончета, които при попадане върху растенията създават по-добро обливане.

 

            Все повече в практиката започват да навлизат и дюзите с двойнопръскащ факел. Този факел на пръскане спомага за увеличение на ефекта от препарата в култури с по-обемна листна маса като рапица, слънчоглед, царевица или дори пшеница при изкласяване, където вертикално пръскащите дюзи ще имат по-минимален ефект.

            Все по-широко приложение в селското стопанство започват да заемат и дюзите за прилагане на течен тор UAN модел FD и FL. При течно торене в ранния стадий на растението се използва дюзата FD, с препоръчително работно налягане от 1.5 до 4 бара. 

  

            Друга много често използвана дюза за приложение с течен тор е дюзата FL. Тя е много подходяща за приложение в по-късен етап от развитието на растението, тъй като  дюзата е проектирана с пет отвора, които позволяват на течността да излиза под формата на струя, а не на капка. Така течния тор не се задържа в листата, предпазвайки ги от изгаряне,  и влиза директно в почвата с равномерно разпределение и с широк ъгъл на пръскане от 160 градуса.

            Допълнителна информация за пълната продуктова гама контролери за управление, дюзи или аксесоари за пръскачки може да получите от официалния вносител на марките за България  „Универсал – НВГ“  гр. Долна Оряховица може да се свържете с търговския отдел на фирмата на тел.  0887 227 460.