Меню
  1. Начало
  2. Новини
  3. Пръскането вече е по-ефективно и безопасно с дюзи Lechler

Пръскането вече е по-ефективно и безопасно с дюзи Lechler

Прилагането на растителна защита в земеделските стопанства вече ще е по-ефективно, по-икономично и по-безопасно за земеделските стопани с иновативните дюзи за пръскачки IDTA на немския производител Lechler. Дюзите бяха отличени със сребърен медал за иновации на световното изложение за селскостопанска техника Агритехника 2015, което се проведе в Хановер.

Представените дюзи IDTA са ново поколение иновативни въздушни инжекторни асиметрични двойно-пръскащи дюзи, които показват отлични резултати при работа във ветровито време, като така водят до увеличаване действието на препарата.

С високата си работна скорост в полето дюзите IDTA са подходящо решение за големите земеделски стопанства и очакванията са те да бъдат приети отлично от по-големите зърнопроизводители в България. Благодарение на широкия обхват в работното налягане позволяват работа с различни норми на пръскане без да се променя номера на дюзата, което спестява време и разходи за закупуването  на различни размери дюзи.

Обемът на разпръскване на препарата в дюзата е разпределен 60% в предната част и 40% в задната, което дава оптимално напречно разпределение, дори и разстоянието до културата да се променя заради склонове, неравности или движение на щангите.

Размерът на капките в предната част на дюзата е малко по-малък, отколкото в задната част, а броят на капките в струята се увеличава при необходимост, което гарантира оптимално  покритие на културите. Това ги прави изключително подходящи както за пръскане на култури с голяма листна маса като рапица, слънчоглед и царевица, така и при пръскане на зърнено-житни култури при изкласяване

 

Безопасността на оператора при работа с новите дюзи IDTA също е сред основните приоритети на Lechler. Новият дизайн на дюзата и капачката позволяват ръчното монтиране и демонтиране, без използването на инструменти и когато операторът носи предпазните си ръкавици, той е напълно защитен, докато чисти дюзите.

Дюзите са налични в размери от 02 до 08 и се предлагат на българския пазар от официалния вносител на марката Универсал НВГ ООД – гр. Долна Оряховица.

Lechler предоставя  на българския фермер богат асортимент на дюзи за пръскачки, с което услеснява избора на най-подходящият вариант дюза за дадено приложение. Използване на различни модели дюзи при различно приложение, спомогат за увеличаване на производителността на пръскачката.

Например дюзата на Lechler IDKT се прилага при култури с по-голяма листна маса. Двойно-пръскащия факел с въздушна aспирация на тази дюза позволява по-добро обливане на растението от двете страни. Градуса между двата факела е 60 ◦, която позволява едновременното пръскане напред и назад. С компактния си дизайн от  22 мм дължина и средния размер на капачката, IDKT e много често използвана при пръскане с фунгициди срещу фузариум при изкласяване на пшеница, тъй като хоризонталното приложение на двойния факел значително увеличава контактното действието на препарата.  

Дюзата от ново поколение ID3  с по-здрав връх с подсилените странични стени позволява по-високи норми на пръскане при по-висока скорост, а дългия инжектор дава стабилност на факела, дори при вятър 6 м/с.  Дюзата има много добра адаптация към промяната в скоростта на пръскачката или при промяна в нормата на пръскане, като е особено предпочитана при самоходни пръскачки или при пръскане с висока работна скорост.

Дюзите ID3 се използват както при препарати за растителна защита и регулатори на растежа, така и при приложение с течен тор (UAN).

Използването на новите течни азотни торове с по-стабилизирани компоненти, значително намаляват вложените средства, опазват околната среда и в същото време обогатяват почвата. Течните азотни торове могат да се прилагат почти на всички видове култури, при условиe, че се прилагат в правилното време и с правилната дюза или технология.  За ефективно пръскане с течен тор е необходимо да се обърне внимание както на стадия на растеж и моментното състояние на културата, така и на външната температура, влажността на почвата и др.

Универсал-НВГ като официален търговски партньор на Lechler предлага на българския пазар няколко модела дюзи за прилагане на течен тор UAN. При течно торене в ранния стадий на растението се използва дюзата FD, с препоръчително работно налягане от 1.5 до 4 бара.  Склоността на разпиляване на факела е много ниска и е изключително подходяща за приложение на течен тор.

Друга много често използвана дюза за приложение с течен тор е дюзата FL. Тя е много подходяща за приложение в по-късен етап от развитието на растението, тъй като  дюзата е съставена от пет отвора, които позволяват на течността да излиза под формата на струя, а не на капка. Така течния тор не се задържа в листата, предпазвайки ги от изгаряне,  и влиза директно в почвата с равномерно разпределение и с широк ъгъл на пръскане от 160 градуса.

Допълнителна информация за пълната продуктова гама дюзи и аксесоари за пръскачки на немския производител Lechler може да получите от търговския отдел "Оборудване за пръскачки" на тел. 0887 105225