Меню
  1. Начало
  2. Новини
  3. Избора на правилния сеносъбирач е гаранция за бързо и качествено сеносъбиране

Избора на правилния сеносъбирач е гаранция за бързо и качествено сеносъбиране

 

След косачките, сеносъбирача може да окаже най-голямо влияние върху качеството на фуражните култури и хранителната им стойност. Важно е да се избере и използва правилния тип сеносъбирач както за културата, която се произвежда, така и за средата, в която се отглежда.

Два са основно използваните типа сеносъбирачи: сеносъбирачи с работни органи тип колела и роторни сеносъбирачи и обръщачи. Кой тип машина е най-подходящ за дадено стопанство зависи главно от отглежданите култури, тяхната маса и влага, както и от възможностите за сервиз и поддръжка. Събирачите с колела са с по-опростена конструкция в сравнение с други видове машини, но към днешна дата има много богато разнообразие от модели и вниманието към тях нараства. Роторните събирачи от своя страна позволяват минимален досег на работните пружини със земната повърхност и доказано извършват едно много по-чисто сеносъбиране.

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ СЕНОСЪБИРАЧ?

Отговора на този въпрос трябва да започне след поглед върху вашето собствено стопанство. Основно задаваните въпроси са:

  • Колко декара ще се покриват със сеносъбирача? Колко пъти ще се използва всяка година?
  • Каква е степента на неравности в полетата?
  • Каква е културата, която ще се отглежда и степента на влажност при косене, събиране и балиране?
  • Как ще се сервизира машината?
  • И не на последно място… Какъв е бюджетът?

Всеки сеносъбирач има своите предимства. Задължително трябва да се има предвид крайното качество на събрания фураж. Добрият сеносъбирач ще внесе по-малко прах, камъни и замърсяване като цяло и ще поддържа по-равномерни нива на влажност в окосената маса. Разходите за поддръжка и експлоатация също са важни. В крайна сметка обаче добрият сеносъбирач ще допринесе за увеличаване на производителността и ефективността от сеносъбирането.

Фирма „УНИВЕРСАЛ-НВГ“ ООД е вносител на един от доказалите се производители в сферата на зелената линия – ENOROSSI.  Италианската компания има изключително широко портфолио от машини за всеки етап в производството на фуражи.

СЕНОСЪБИРАЧИ С РАБОТНИ ОРГАНИ ТИП КОЛЕЛА

    

Този тип сеносъбирачи са най-често срещани като основната причина за това е тяхната опростена конструкция, ниските изкупни цени и по-ниските разходи за поддръжка. При тях не е необходима хидравлика или ВОМ  за задвижване. Моделите се предлагат в различни конфигурации: навесни, прикачани, единична рама, двойна V-образна рама, работни колела пред рамата, работни колела след рамата и др. Тези сеносъбирачи бързо могат да покрият много декари на ден с възможност за работа скорост до 22 км/ч при някой условия.  Друго предимство на модела е сравнително ниските мощности, които се изискват за теглене на машината. Най-малките V-образни прикачни модели на компанията ENOROSSI с работна ширина 4 метра моделите RT, CADDY и BATRAKE са с мин. мощност на трактора 25 к.с. Те се представят отлично при работа със сухо сено.  Задвижването на работните органи става при контакт със земната повърхност, при което е възможно да внесат малко повече замърсявания. По принцип тези сеносъбирачи работят отлично при фуражи с влажност около 30% и по-ниски.  Когато се струпва окосена маса с висока влага, сеносъбирача трябва да бъде настроен с по-голям натиск към земята, което може да доведе до повече пепел, събрани камъни и т.н По-този начин и износването на работните органи е по-бързо, а при по-голямо натоварване може да възникне повреда и върху гредата.  Тези машини обаче позволяват избор на работни ширини до 13 метра с 22 работни органа, като модела EasyRake 22ST, което значително намалява времето за събиране.

РОТОРНИ СЕНОСЪБИРАЧИ

   

Задвижването на роторните сеносъбирачи от карданния вал премахва необходимостта от контакт със земята. Следователно моделите се справят много по-добре с по-влажни и тежки фуражни култури, освен че се справят отлично и със сухото сено. Липсата на досег със земята пази работните органи от износване и минимизира замърсяванията на фуража.

Роторния събирач с един ротор модел RR с работни ширини 320, 350 и 420 см например има двойни пружини с определен ъгъл на досег с културата и по-този начин изключително внимателно  загребват и преместват окосената маса, като запазват фуража чист  с високо качество.  Друга основно предимство на роторните модели са опорните работните гуми. В моделите RR350 и RR420 има тандемни гуми,  които копират терена и правят сеносъбричите изключително подходящи за работа в  наклонени терени. Когато се търси бързина при сеносъбирането големите двуроторните модели сеносъбирачи модел ENODUO с работни ширини 610 см, 660 см и 780 см могат значително да увеличават производителността  на фермера,  с капацитет на работа до 90 дка/ч.

Роторните събирачи се справят отлично с голямо разнообразие от видове фуражи и имат умерени изисквания за мощност на трактора. Поддръжката на машината е лесна и с правилна експлоатация може значително да повиши рентабилността на всяко стопанство.  

Роторните сеносъбирачи са все по-търсен избор защото откосите позволяват добро движение на въздуха, което спомага бързото съхнене.

СЕНОСЪБИРАЧ ИЛИ СЕНООБРЪЩАЧ? А ЗАЩО НЕ И ДВЕТЕ В ЕДНО?

Невъзможността да се контролира времето изисква наличието на машина, която да разхвърли сеното и да го обърне, ако евентуално е било овлажнено в процеса на съхнене.

ENOROSSI намери решение на фермерите с:

КОМБИНИРАНАТА ДВУРОТОРНА МАШИНА ЗА СЪБИРАНЕ И ОБРЪЩАНЕ НА СЕНО модел DR 420 4R

  

Това е най-предпочитания модел от всяко стопанство като многофункционална машина за събиране и обръщане на сено. DR420-4R може да разхвърля сеното, да го премести и обърне странично в сух терен, да събира сено в един или в два откоса, може да събира сеното само от лявата страна, както и да го преразпредели при работа по граница или в сянка. Наличието на такава машина спестява закупуването на допълнителен сенообръщач.  Настройките на машината се лесни и механични. Рамата е телескопична и лесно в няколко стъпки може да стане от двуроторен събирач с работна ширина 330 см с централно сеносъбиране, до работна ширина 420 см със странично сеносъбиране. Левият ротор на машината променя посоката движение и така лесно и бързо машината може да се превърне от сеносъбирач до сенообръщач.

   

СЕРВИЗ И ПОДДРЪЖКА

Без значение кой тип сеносъбирач изберете е важно  преди да започне работа в полето да се отдели време за проверка и настройка на машината. При работа със сеносъбирачи с работни колела оптималния натиск към земята, равномерното затягане  на всички колела и здравите пружини ще увеличат ефективността на сеносъбирача и ще повишат производителността му. А когато използвате роторните събирачи, извършената оптималната настройка на височината на работа, навременното гресирането на роторите и правилната експлоатация ще ви гарантират дългосрочна употреба и ефективно свършена работа.

Търсите да закупите нов сеносъбирач за вашето стопанство? Разберете кой модел е най-подходящ за вас с нашата помощ на тел. 0885 331355, а цялата продуктова гама на италианския производител ENOROSSI може да разгледате ТУК.