Меню
  1. Начало
  2. Новини
  3. Прикачни пръскачки AGRIO - Надеждността и производителността са важни

Прикачни пръскачки AGRIO - Надеждността и производителността са важни

Чешкият производител AGRIO е специализиран само в проектирането и произвеждането на пръскачки от 25 години и е доказан във времето като много добър специалист в тази област. Машини на компанията от няколко години се предлагат на българският пазар от вносителя за страната – „Универсал-НВГ“ ООД град Долна Оряховица. Фирма АGRIO започва  своята дейност през 1993 година в Чехия и днес вече много от техните пръскачки работят по цял свят. Началото на производството е поставено в малкото градче Кремзе, в южна Чехия. В последствие се изгражда модерна фабрика и постепенно се обновяват производствените мощности на компанията. Всяка година се произвеждат повече от 300 прикачни и самоходни пръскачки. Продуктовата им гама е много широка, като разполагат със самоходни и прикачни (едноосни, двуосни) пръскачки, както и пръскачки за оборудване на шасита.

За последните 2 години чешкият производител AGRIO постигна годишно увеличение на продажбите с над 30%, както на чешкият пазар, така и в чужбина.  Анализите в сектора, показват, че намирането на отговорни специалисти и механизатори е много трудно в наши дни. Заради променливите условия на времето и неблагоприятните изненади на природата, повечето фермери искат да минимизират времето за растителна защита и да оптимизират разходите си. Намирането на персонал става все по-трудно, заради необходимостта да се работи през почивните дни или с удължено работно време. Работата в земеделието не е привлекателна от края на 90-те години насам и бъдещето в търсенето на кадри няма да бъде по различно. Това налага обновяване и постепенно увеличаване на производителността на машините. Там, където преди са работели с 2-3 човека с по-малки пръскачки, сега това може да направи един добре обучен човек с една високопроизводителна и ефективна машина.  

   

За малките и средни стопанства чешкият производител АGRIO предлага модел ALKA, с резервоар 2500-3000 л и 15-21 метра захват на щангите. Това е пръскачка на изключително достъпна за българския пазар цена и е отличен избор за фермери, които до момента работят  с навесни пръскачки с по-малък резервоар. Качеството на изработка е високо, а използваните компоненти са идентични с тези, които се използват и за останалите модели. Това гарантира един много дълъг срок на експлоатация на самата машина. Материалите , използвани за изработването на основния резервоар са полиетилен и фибростъкло, всички функции на пръскачката се управляват хидравлично от кабината на трактора. Към модела се предлага и компютър за поддържане на зададената норма на пръскане, независимо от промяната в скоростта на движение.

За по-големите фермери, предложението на компания AGRIO е модел NAPA, с резервоар 3300-4000 л и работен захват на щангите  от 24 до 30 метра. Това е пръскачка с висока производителност и е насочена към мащабните стопанства, работещи с ограничен брой персонал. Мостът е с променлива ширина на колеята, има въздушни спирачки и хидравлична стабилизация на крилата в наклон. Конструкцията на пръскачката гарантира голяма стабилност при работа в неравни терени, а същевременно е изключително маневрена.

Обслужването на една нова пръскачка, не може да бъде сравнено с поддържането на експлоатираните и морално изхабени малки пръскачки. А при поява на проблем с пръскачката, точно когато е най-необходима и неспазването на оптималния срок за третиране с фунгициди и инстектициди например, може да нанесе изключително много финансови загуби на фермерите.  Относно поддръжката, AGRIO имат едно голямо предимство – всички пръскачки се произвеждат с пневматични клапани. Това гарантира на фермерите много дълъг срок на експлоатация.  Материалът, с който основно се работи е закалена стомана и устойчива пластмаса, затова за евентуална подмяна е само уплътнението на клапана.

  • Производителност на пръскачката

Силата на пръскачката трябва да бъде в нейната производителност, и дори да се появи проблем, чието решение изисква ден или два ремонт, пръскачката да успее да покрие пропуските и да приключи с работата в максимално допустимият  агротехнически срок. По-широкият работен захват на щангите, гарантира по-голяма площ на третиране на растенията за по-малко време.  За да се работи максимално ефективно  щангите трябва да са изключително стабилни и устойчиви при работа на висока скорост и пресечен терен. Пръскачките AGRIO постигат това, благодарение на махаловидното им окачване.  Броят на секциите на пръскачките и тяхното разпределение също е важно с оглед на по-малко презастъпвания. AGRIO предлага възможност за избор на броя на секциите и разпределението на дюзите в тях, според желанието на клиента. Друга предлагана от тях опция е автоматичното водене на щангите със сензори DISTANCE-Control, което гарантира стабилността на щангата и равномерно покритие на препарата при работа в неравни терени. Това значително улеснява работата на механизатора в полето и той следи единствено за евентуални препятствия. По-големият захват на щангата означава и по-малко влизания в полето, което намалява разходите на декар площ. Когато се избира пръскачка от значителна важност е не само захвата на щангите, а и вместимостта на резервоара. Практиката показва, че много често фермери, доволни от цялостното представяне на машината съжаляват, че не са я поръчали с по-голям резервоар. Големият резервоар значително намалява спирането на работа в полето и спестява време, необходимо за предвижването на пръскачката до границата на полето, времето за пълнене и зареждане на химикали и т.н  Замяната на маркуч за пълнене 2`` например с 3 ``, намалява скъпоструващото работно време с 1 час на ден. Друг много обсъждан критерий за увеличаване на производителността на фермерите е работната скорост. В Канада средната скорост на пръскане е 25-30 км/ч, в Америка 20-25 км/ч, в Чехия 12-15 км/ч, в Германия 10-12 км/ч, а в Холандия 6-8 км/ч.  Всеки иска да работи по-бързо, но разбира се не трябва да е за сметка на по-ниската ефективност, което ще намали добивите. Максимална скорост разбира се не е възможна при всички видове третирания. От значение са неравностите на терена, височината и фазата на развитие на растението, скоростта на вятъра, температурата и влагата.

  •  Изисквания за надеждност на машинатa

    

Изискванията за надеждност и максимална ефективност се повишават всяка година не само към пръскачките, но и към всички земеделски машини. Затова и в компания АGRIO всяка година вниманието е насочено към по-прецизното приложение на препратите и по-голямото удобство за оператора, което налага оборудване с повече електроника. По този начин се избягва човешкият фактор и повечето функции се автоматизират или се управляват директно от кабината на трактора.

   

Преди 20 години върхът на технологиите  при машините за растителна защита беше контролера за автоматично поддържане на нормата на пръскане. Днес това е Системата за автоматичното управление със системата за автоматично включване и изключване на секциите при препокриване, автоматичен дистанционен контрол на щангата, дистанционното превключване от един размер дюза към друг по време на движение, работа с карти с променливо приложение, универсален ISOBUS терминал за контрол на функциите на различни вид машини и други. Компания AGRIO всяка година, съвместно с производители на прецизни технологии, разработва и усъвършенства машините си в тази насока.  Изключително важна за компанията е безопасността по време на работа. Новата патентована технология EASYFLOW за безопасно наливане на препарати защитава механизаторите от пряк достъп с химикалите. След зареждането тубата се измива с чиста вода под налягане. Зареждането с помощта на адаптера позволява препарата да изтича свободно, точното дозиране е лесно, а безопасността е гарантирана.

  • Сервиз, гаранционно и следгаранционно обслужване

Необходимостта от специализиран оторизиран сервиз е от съществено значение при закупуването на пръскачката. Изключително важно за компанията производител и за всички нейни представители  е да бъде извършено въвеждащото обучението на механизаторите, които ще използват пръскачката. Те трябва да бъдат запознати с всички необходими параметри и правилният начин за експлоатиране на машината. Следпродажбеният контакт със сервизния техник също е от значение за фермерите. Те трябва да се уверят, че има на кого да разчитат, когато възникне проблем с пръскачката по време на работа или ако им е необходим съвет за настройка на контролера или терминала. Сервизните специалисти на “Универсал-НВГ”ООД  всяка година се запознават с новостите и преминават сервизно обучение за  електрониката или хидравличната система на пръскачките.

Повече информация за предлаганите от Универсал-НВГ пръскачки с марката  AGRIO може  да се свържете с търговския отдел на фирмата на тел. 0889 231012, 0887 227460